Incredibe Travel Experiences

Foto’s © Lennard Dost

Incredible Travel Experiences

Curator: Lennard Dost

Op 5 april 2014 opende in het CBK Drenthe in Assen de tentoonstelling Incredibe Travel Experiences.
Een tentoonstelling over reizen in de hedendaagse kunst. Ik stelde op uitnodiging van CBK Drenthe directeur Toos Arends binnen het thema “reizen” de tentoonstelling samen, alsook het randprogramma.

Kunstenaars die meededen

Joost Conijn, Ester Polak & Ivar van Bekkum, Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer, Abner Preis, Daniel Dennis de Wit, Maria Barnas, Erik Kessels, Sophie Calle, Floris Kaayk, Karishma d”Souza en Inge Meijer.

Joost Conijn en Floris Kaayk lieten zien wat het resultaat kan zijn van verder denken dan de bestaande reismogelijkheden. Abner Preis gebruikte een brief van zijn opa, geschreven vlak na WO II, tijdens een reis van Wenen naar Palestina. Inge Meijer, Sophie Calle en Erik Kessels kozen een meer documentaire benadering. Bij Sophie Calle beleefden we een aantal dagen uit een tragisch liefdesverhaal. Bij Inge Meijer leefden we mee met het wel en wee van verschillende campinggasten. En in het werk van Erik Kessels keken we als een voyeur mee naar de reizen van een onbekende vrouw. Esther Polak & Ivar van Bekkum lieten de mogelijkheden van Google Streetview zien. Karisma d’Souza toonde haar persoonlijke indrukken van Amsterdam vlak nadat zij twee jaar geleden vanuit India in de hoofdstad arriveerde. Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer lieten zich inspireren door een film van Indiana Jones en kunstenaar/schrijver/dichter Maria Barnas gebruikte de verschillende rituelen van kosmonauten ter voorbereiding op hun ruimtereizen voor een nieuwe installatie in het CBK Drenthe.

Ik stelde ook het randprogramma samen, waaronder een lezing van dichter Ingmar Heytze (die lange tijd kampte met reisangst) en een “Walking dinner”, waarbij verschillende restaurants met verschillende culturele achtergronden werden bezocht. Deelnemers aan de wandeling maakten dus als het ware een culinaire reis. Kunstenaar Yvonne Blaauw maakte met leerlingen uit Assen stopmotion filmpjes tijdens een animatieworkshop, en organiseerde daarnaast een educatief traject waarbij senioren werd gevraagd naar hun persoonlijke reiservaring.

Foto’s © Yvonne Blaauw

Voor meer informatie: zie www.cbkdrenthe.nl

Incredibe Travel Experiences werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

PUBLICATIE
Voor meer informatie over wat was te zien, zie onderstaand boekje, vormgegeven door Rocket Industries.

In de Pers

Het Dagblad van het Noorden schreef een artikel over de expositie.

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email