Nature Now


Foto’s © Lennard Dost

In de zomer van 2012 werkte ik als projectcoordinator bij het CBK Drenthe in Assen. Ik heb me met name bezig gehouden met de voorbereiding van de Nature Now tentoonstelling, waarvan Toos Arends curator was. Samen met stagiaire Marijke van der Laan heb ik tuincentrum Tuinland bij het project betrokken, excursies en lezingen bedacht en subsidiebrieven geschreven (subsidie gekregen van Mondriaan Fonds, Rabobank Assen-Beilen en Prins Bernhard Cultuur Fonds afdeling Drenthe). Wij hebben ook AOC Terra (een VMBO-Groen uit Assen, die accenten legt op natuur en milieu, verantwoorde voeding, gezondheid en duurzaamheid) bij het project betrokken en zelf een aantal kunstenaars erbij gehaald (Ivan Henriques, Dennis Amatdjais, Ronald van der Meijs).

Ik vind het belangrijk dat je als individu of instantie de omgeving waarin je opereert bij het project betrekt. Op die manier creëer je draagvlak voor een idee, en maak je een project zinvol voor een breder publiek. Dat verankeren is ook wat ik heb gedaan bij Nature Now. Leerlingen van AOC Terra legden als onderdeel van Nature Now een tuin aan op het terrein van het CBK Drenthe, er werden excursies georganiseerd naar een proeftuin (in Eext) en naar een kunstenaarsatelier (van Claudy Jongstra), er waren lezingen in de openbare bibliotheek (bijvoorbeeld door Koert van Mensvoort; over Next Nature), Tuinland leverde kruidjes-roer-mij-niet, die letterlijk onderdeel werden van de expositie. Op deze manier werd Nature Now ook zichtbaar buiten de muren van De Nieuwe Kolk, en werd de omgeving bij het project betrokken.

Waar ging de expositie over?

Wij maken dagelijks gebruik van de eigenschappen van de natuur ter verhoging van ons comfort. Meestal staan we daar niet bij stil. In deze tentoonstelling stonden kunstenaars wel stil bij die eigenschappen. Zo maakte Ronald van der Meijs niet alleen zichtbaar dat een komkommer snel groeit, maar dat ook hoorbaar. Ivan Henriques nodigde ons uit een plant aan te raken en liet zien dat die aanraking zoveel energie oplevert dat een karretje er door in beweging gezet kan worden. Verder waren er onder andere tekeningen te zien van woeste natuur (Erik Odijk, Dennis Amatdjais)), was er een video over het gedrag van dieren en een sculptuur van een wonderlijke uit de kluiten gewassen kardemom plant (Peter de Cupere).

Nature Now’ was een zinnenprikkelende expositie. Niet alleen viel er veel te zien, maar er werd ook een beroep gedaan op het reukorgaan, het gehoor, de tastzin en de smaak. In alle werken speelde de natuur de hoofdrol.
‘Nature Now’ was geen klaagzang over het veranderen van de natuur of over het verdwijnen ervan. De natuur werd eerder opgevat als een eigentijds element dat misschien niet meer zo vanzelfsprekend is als we altijd dachten en ook niet meer dezelfde betekenis heeft als vroeger.

Kunstenaars die meededen

Ivan Henriques – Tanja Koning & Nele Vos – Erik Odijk – Reinier Lagendijk – Dennis Amatdjais – Sjef Meijman – Peter de Cupere – Sema Bekirovic – Persijn Broersen en Margit Lukacz – Claudy Jongstra en Ronald van der Meijs

Nature Now was de meest succesvolle tentoonstelling uit de geschiedenis van het CBK Drenthe (Assen).

Voor meer informatie over wat was te zien, zie onderstaand boekje, vormgegeven door Rocket Industries:

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Rabobank Assen-Beilen en Prins Bernhard Cultuur Fonds afdeling Drenthe.

Pers

Dagblad van het Noorden

Kunstbeeld

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email