Reading the Drawing – Narrative in Contemporary Art and Comics


Foto’s © Lennard Dost

Reading the Drawing – Narrative in Contemporary Art and Comics

Curatoren: Lennard Dost & Tsjalling Venema

Het Project
De eerste expositie die ik ooit maakte als curator was Reading the Drawing – Narrative in Contemporary Art and Comics in SIGN, Groningen. Dat deed ik samen met Tsjalling Venema (nu galeriehouder van galerie With Tsjalling, Groningen). Reading the Drawing was een groepsexpositie met kunstenaars en stripmakers wiens werk zich bevond op het snijvlak tussen strip en kunst. De rode draad van de expositie was ‘schetsmatige stijl + een zekere mate van narrativiteit’ (een samenhang binnen een verloop van handelingen en gebeurtenissen). Met Reading the Drawing – Narrative in Contemporary Art and Comics gingen we op zoek naar het moment dat kijken lezen werd en lezen overging in kijken. Het was juist de schemerzone die ons zo intrigeerde. Met deze expositie stelden Tsjalling en ik vast dat ‘tekenen’ bezig was aan een opmars binnen de hedendaagse kunstpraktijk (zoals ook bleek uit exposities als Drastic Drawing en Into Drawing: Contemporary Dutch Drawings). Een jonge generatie kunstenaars lijkt/leek steeds vaker terug te grijpen naar klassieke kunstvormen. Dat gegeven werd binnen de expositie verbonden met onze eigen achtergrond, die van freelance strip – en kunstrecensent , en de positie van Groningen als kunst – en stripstad. Eigen context (beide zijn we zowel kunst- als stripliefhebber), geografische context, en kunsthistorische context smolten op die manier samen tot een – hopelijk – intrigerend geheel.

Je kon je bij deze expositie de vraag stellen of in dit geval nog een onderscheid kon worden gemaakt tussen de disciplines beeldende kunst en strip. Ging die tweedeling nog op nu de genres elkaar zo dicht naderden? Moeten kunstenaars nog worden beoordeeld op grond van specifieke kunstcriteria en stripmakers op grond van stripcriteria?

Kunstenaars die meededen
Antistrot, Pedro Bakker, Frederic Coche (BE), B.C. Epker, Dominique Goblet (BE), Johan Gustavsson (SW), Harma Heikens, Lesanka Honigh, Chiaki Kamikawa (JP), Oskar Nilsson (SW), Jonas Ohlsson (SW), Sam Peeters, Martine Rademakers, Witte Wartena, Ytje.


Foto’s © SIGN.

Reading the Drawing – Narrative in Contemporary Art and Comics werd mede mogelijk gemaakt door: Je Maintiendraifonds, Stichting Het Roode- of Burgerweeshuis.

In de Pers

  • De Volksrant:

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email