Young Collectors


Foto’s © SIGN

Young Collectors

Curatoren: Lennard Dost & Mare van Koningsveld

Het Project


In 2009 begon het Young Collectors programma in SIGN (Groningen), waarvan ik samen met Mare van Koningsveld curator was. Young Collectors onderzocht de plaats, functie en betekenis van jonge verzamelaars in de kunstwereld. Young Collectors bestond uit een serie van 3 exposities (tussen 2009 en 2011), met werk uit de collecties van 4 jonge collectioneurs uit Duitsland, België en Nederland. Onderdeel van het project waren ook discussies en een symposium.

YC 1
Data: 18 oktober t/m 14 november 2009
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen

In de eerste expositie stond de collectie van Christian Schwarm (Stuttgart, 1972) centraal. Schwarm geeft in het dagelijks leven leiding aan een marketingbureau met vestigingen in Stuttgart en Berlijn. Hij stond in 2008 aan de basis van Independent Collectors ( www.independent-collectors.com ), een grote internationale online community voor verzamelaars van hedendaagse kunst. Op dit snelgroeiende platform kunnen verzamelaars met elkaar kennismaken, galeries beoordelen en informatie uitwisselen. Sinds de opening in 2008 op Art Basel hebben zich inmiddels duizenden verzamelaars uit meer dan 75 landen aangemeld.

In SIGN toonde Schwarm werk van Peter Piller, Haegue Yang, Hubert Dobler, David Horvitz en Fiona Banner.

Voorafgaand aan de opening vertelden Christian Schwarm en Independent Collectors collega Tommi Brem in een interview met kunstverzamelaar en galeriehouder Tsjalling Venema (galerie With Tsjalling, Groningen) over hun verzamelingen en het functioneren van de Independent Collectors community. Ook werd gesproken over het verzamelklimaat in Duitsland, over de veranderende relatie tussen verzamelaar en galeriewezen en het Collector’s Duel (een initiatief van Independent Collectors waarbij verzamelaars kunst onderling kunnen ruilen.)


Foto’s door SIGN.

YC 2
Data: 13 maart t/m 25 april 2010
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen

De tweede Young Collectors expositie was gewijd aan de JoMo Art Collection, van Belgische verzamelaars Johan Delcour (BE, 1970) en Monia Warnez (BE, 1974). Delcour en Warnez zijn in het dagelijks leven eigenaar van fotolab Fotorama in Wevelgem. Als curator waren zij onder andere verantwoordelijk voor de expositie Amusez Vous in Galerie Koal (Berlijn), over de betekenis van entertainment in onze huidige samenleving (met werk van o.a. Stephan Balleux, Wesley Meuris en Michael Aerts). In 2010 stelden ze een expositie samen voor het Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist (België), met werk dat ging over de commerciële illusie zoals die wordt gecreerd door de reclamewereld.
In SIGN toonden Delcour en Warnez werk van Jana Gunstheimer (DE), Michaël Aerts (BE), Sascha Weidner (DE), Artists Anonymous, (DE/GB), Norbert Bisky (DE), Léon Vranken (BE), Anneke Eussen (NL), Kati Heck (BE/DE), Adam Leech(BE/USA), Léopold Rabus (CH), Joris Van de Moortel (BE), Veronica Brovall (SE) en Stephan Balleux (BE).

De dag na de opening, op 14 maart 2010, vond ’s morgens in SIGN een gesprek plaats tussen Johan Delcour en Monia Warnez en Tanguy Eeckhout, curator van Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (België). Het gesprek ging niet alleen over de collectie van Delcour & Warnez, maar ook over het verzamelaarsklimaat in België, en hoe dat bijvoorbeeld verschilt van dat in Nederland.


Foto’s door SIGN.

YC 3
Data: 27 november 2010 t/m 09 januari 2011
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen

De derde en laatste expositie van de Young Collectors expositiereeks stond in het teken van de collectie van Jaring Dürst Britt en Alexander Mayhew (NL). Dürst Britt (Heerde, 1981) is kunsthistoricus en directeur/curator van kunstinitiatief Nieuwe Vide in Haarlem. Mayhew (Amsterdam, 1973) werkt als tekstschrijver, trainer en acteur voor bedrijfsleven en non-profit organisaties. Daarnaast schrijft hij op freelance basis voor ondermeer Metropolis M.

In SIGN was werk te zien van Paul Beumer, Rosa Boekhorst, Jeroen Bosch, Tim Braden, Esther Bruggink, Marcel van Eeden, Fendry Ekel, Claire Fontaine, Cyprien Gaillard, Folkert de Jong, Marijn van Kreij, Ben Kruisdijk, Zeger Reyers, Anke Roder, Karen Sargsyan, Levi van Veluw, Mark Wallinger, Simon Schrikker, Gert-Jan Kocken, Nare Eloyan e.a.

Voorafgaand aan de opening vond op zaterdag 27 november om 16.00 uur in het Frank Mohr Instituut (Groningen) een gesprek plaats tussen Arno van Roosmalen (directeur/curator Stroom, Den Haag) en Alexander Mayhew en Jaring Dürst Britt.


Foto’s door SIGN.

YC SYMPOSIUM
Onderdeel van Young Collectors was ook het symposium ‘Art Collecting during the monetary crisis’, over het verzamelen van kunst in onze huidige tijd. Tijdens het symposium vonden lezingen plaats van Kai van Hasselt, Renée Steenbergen en Pim van Klink.
Van Hasselt (kunstverzamelaar, voormalig trendwatcher, en oprichter van Shinsekai Analysis; een adviespraktijk voor stedelijke strategie) besprak de laatste trends op het gebied van kunst verzamelen. Steenbergen (kunsthistoricus, voormalig NRC Handelsblad kunstcriticus, en onder andere schrijver van het boek De Nieuwe Mecenas; dat handelt over kunstverzamelaars en de manier waarop het geefklimaat in Nederland verbeterd kan worden) ging in op de verhouding tussen kunstverzamelaars, musea en overheid, en Van Klink (kunsteconoom; onder andere sinds 2008 als gasthoogleraar kunsteconomie verbonden aan de Universiteit Antwerpen) duidde de economische kant van het verzamelen van kunst. Aan het einde van de middag vond een discussie plaats, onder leiding van Raymond Frenken (danscriticus, voormalig eindredacteur van Kunstbeeld en nu onder andere verbonden aan het Domein voor de Kunstkritiek). Tijdens die discussie werd bijvoorbeeld de volgende stelling behandeld: ‘Na het uiteenvallen van de Peter Stuyvesant-collectie en de Scheringa-collectie, moet de Nederlandse overheid er alles aan doen om de Monique Zajfen Collection, die door The Broere Charitable Foundation in bruikleen is gegeven aan het Stedelijk Museum (Amsterdam), te behouden voor ons land”.
Het symposium vond op 17 april 2010 plaats in Het Paleis, Groningen.


Foto’s door SIGN.


Young Collectors werd mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Stichting, SNS Reaal Fonds, Kunstraad Groningen, Gemeente Groningen en Stichting Roode-of Burgerweeshuis.

In de Pers

  • Dagblad van het Noorden

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email